2016. október 17.

Tanulmány igazolta: Influenzavírusok nem szeretik a zöld teát

Tanulmány igazolta: Influenzavírusok nem szeretik a zöld teát

Aki szívesen iszik teát - különösen zöld teát -, annak le kell mondania az influenzavírusok társaságáról. A tea ismert antivirális, antibakteriális hatásáról, de a pontos hatásmechanizmus még nem feltárt, ezért kutatók kedvelt kutatási területe. A világszerte fogyasztott teának élvezeti és egészségmegőrző potenciálja különösen magas. A közelmúltban az Antiviral Reserch szaklapban megjelent koreai tanulmány bemutatta, hogyan véd meg a zöld teában található EGCG az influenzavírustól.
 
A teában található EGCG blokkolja a vírus megtapadását és behatolását az emberi sejtbe. Az EGCG megváltoztatja a vírus membránfelületét, így az nem tud "dokkolódni" és így az immunrendszer védekező sejtjei gyorsabban ártalmatlanítják. Ezen kívül az EGCG gátolja az új vírusok kifejlődését, az RNA replikációját.
 
Jó hír, hogy épp a hideg-nedves évszakban ennek a kellemes italnak fogyasztásával az influenzavírusokat is el tudjuk kerülni. Számos helyen leselkedhet ránk influenzavírus ebben az időszakban a zsúfolt helyeken, a rendszeres teaszünet megnyugtató módja annak, hogy távol tartsuk a vírusokat magunktól.
 
A tanulmány ezen a linken letölthető.